Functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken

De meeste werkgevers houden in ieder geval  één keer per jaar een beoordelingsgesprek met hun werknemers.  Een beoordelingsgesprek wordt vaak verward met een functioneringsgesprek, ook wel voortgangsgesprek genoemd. Een functioneringsgesprek is echter een heel ander gesprek dan een beoordelingsgesprek en heeft een hele andere insteek.

Wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een met name eenzijdig gesprek, waarin de werkgever het functioneren van de werknemer over de achterliggende periode bespreekt. Het gesprek is met name op het verleden gericht. Vaak wordt dit gesprek aan de hand van een vastformulier gevoerd, waarin de aspecten zijn bepaald waarop het functioneren wordt beoordeeld. Om ervoor te zorgen dat een werknemer zich voor kan bereiden op zijn beoordelingsgesprek, wordt de beoordeling meestal vooraf aan de werknemer gegeven. Het is van belang dat deze mogelijkheid wordt geboden, omdat er aan een beoordelingsgesprek vaak gevolgen zijn verbonden op het gebied van arbeidsvoorwaarden.  Denk hierbij aan het verlengen van een tijdelijk contract, het  verhogen van het salaris of het toekennen van een bonus. Wanneer er meerdere negatieve beoordelingen zijn gegeven kunnen er uiteindelijk zelfs arbeidsrechtelijke gevolgen aan een beoordelingsgesprek zijn verbonden.

Wat is een functioneringsgesprek?

In tegenstelling tot een beoordelingsgesprek is een functioneringsgesprek een gelijkwaardig gesprek. In een functioneringsgesprek gaan zowel de werkgever als de werknemer openhartig met elkaar in gesprek. In dit gesprek kan worden gesproken over de uitvoering van het werk en de eventuele belemmeringen die daar over en weer in worden ervaren,  maar ook over de persoonlijke wensen van de werknemer om zich verder te ontwikkelen. Een werkgever kan in een dergelijk gesprek veel belangrijke en nuttige informatie vergaren voor zijn bedrijfsvoering, terwijl een werknemer in een dergelijk gesprek de problemen kenbaar kan maken waar tegen aan wordt gelopen.  In een functioneringsgesprek worden verder vaak de ondernemersdoelen en de individuele doelen op elkaar afgestemd. Of deze afgesproken doelen zijn behaald, wordt vaak in het latere beoordelingsgesprek besproken en beoordeeld.

Heeft u vragen over uw beoordelings- of functioneringsgesprek, als advocaat arbeidsrecht help ik u graag. Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan. U kunt dit telefonisch doen op 073 699 0050 of per email op info@vandermolenadvocatuur.nl. Ook bij andere vragen over uw arbeidsrelatie help ik u graag.

Advocaat - Marieke van der Molen

Bel Marieke van der Molen

Uw advocaat arbeidsrecht

Tel. 073 699 00 50

of stuur een email

Mail ons

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.